guide til skorsten

 

Installation og montering af skorsten - guide


Når du får ny brændeovn, er det meget vigtigt at have styr på skorstenen, så du sikrer den bedste oplevelse. Har du ikke en god skorsten, betyder det dårligt træk, hvilket kan skabe røg i brændeovnen og dårlig forbrænding. Når valget af skorsten skal tages, kan du med fordel gøre dig to overvejelser: 1. skal brændeovnen monteres med bagudgang eller med topafgang 2. skal den tilsluttes i muret skorsten eller en stålskorsten. Derudover vil det være en god ide at forhøre sig hos den lokale skorstensfejer om den ønskede løsning, da skorstensfejeren skal godkende løsningen efter opsætning. Du kan finde listen over skorstensfejere her, mens du kan læse mere om krav til nye skorstene og ændringer på skorstene her.

Skorstenens kvalitet

Der findes mange forskellige kvaliteter når det gælder skorsten. Vi tilbyder med to linjer som begge er fra Vento Nordic, der er Danmarks førende indenfor stålskorsten i Danmark. Vento har to linjer - en hovedlinje Ø150 mm i 0,6 mm rustfri stål i yder diameter 270 cm (12 års garanti) & en lavpris linje Ø150 mm i 0,5 mm rustfri stål i yder diameter på 250 cm (8 års garanti).

Muret skorten

Skal brændeovnen monteres i en muret skorsten, skal du først beslutte om du ønsker bagudgang eller topafgang. Fordelen ved topafgang er, at brændeovnen ofte vil have et bedre træk, og derfor også brænde bedre. Fordelen ved bagudgang er at skorstenen er usynlig, da du kun skal bruge en studs bagud. Ved topafgang skal du bruge et fuldform sæt, hvor alle dele er inkluderet til at montere brændeovnen direkte ind i eksisterende muret skorsten.

Ønsker du at montere brændeovnen til bagudgang, skal der bruges enten et uisoleret rør, hvis væggen ikke er brændbar eller et isoleret rør, hvis væggen er brændbar. Se alle dele til murede skorsten her.

Hvordan sammensætter jeg skorstenen?

På måltegningen nedenfor kan du se, hvilke dele, der skal til for at have en komplet skorsten. Hvis du har indvendig taghældning, er det vigtigt, at vælge en loftkraft med styr 0-45o så skorstenen kan stabiliseres.

Stålskorsten til topafgang

Når du skal montere din skorsten til topafgang og ønsker at føre den op gennem taget skal du bruge forskellige dele. Vi har sammensat nogle lavpris skorstene, hvor alle delene er inkluderet, så skorstenen kan monteres af en almindelig lokal håndværker.

Alternativ kan du vælge vores Vento skorsten, som er en professionelle skorsten, der har en levetid på mellem 20 - 30 år. Skorstenen er fremstillet i ekstra kraftig 6 mm stål og har dermed også hele 12 års garanti. Du kan enten selv sammensætte skorstenen eller kontakte os, så vi i fællesskab kan finde den bedste løsning til dig. Send os gerne en mail på [email protected] med mål - eller endnu bedre; en måltegning af huset.

Installation af skorsten - hvem sætter skorsten op?

Mange af vores kunder spørger, om det kræver en specialmontør at installere en skorsten. I langt de fleste tilfælde kan opgaven løses af en lokal håndværker, som oftest også er væsentlig billigere end en specialmontør. Vi vil dog altid anbefale, at du spørger ind til erfaring hos den pågældende håndværker, så du er sikker på, du får installeret din skorsten kvalificeret og korrekt. Det vil desuden være en god ide at forhøre sig hos en skorstensfejer inden løsningen laves, da det i sidste ende er en skorstensfejer, som skal godkende løsningen - se listen over skorstensfejere her. Vores samlede sæt kommer med vejledning og samtlige dele, som er nemt og enkelt at gå til. Vi står altid på sidelinjen for at sikre, at du får det bedst mulige resultat, og rådgiver gerne håndværkere omkring løsninger.


montering af indvendig skorsten
montering af udvendig skorsten

Sammensæt komplet skorsten

Tegningen ovenfor viser hvordan en standard skorsten sammensættes. Det første du skal bruge forneden er et uisoleret røgrør, som fås i mange forskellige størrelser. Vælg her hvor meget du skal bruge op til den isolerede startsektion, som skal gå gennem loftet. På loftkanten sættes en loftkrave, som skal passe i forhold til vinklen på loftet. Loftkraven dækker skorstenens bredde + 10 cm. for at opfylde lovkravet om 5 cm til brændbart materiale.

Herefter skal du vælge isoleret sektion, som skal gå helt op gennem ydertaget. Her er det nødvendigt at forholde sig til kravene til nye skorstene og ændringer i skorstene, som du kan finde i fuld format med illustrationer her.

På taget monteres en inddækning, som skal sikre, at der ikke trænger fugt ned på loftet. Inddækningen fås i flere typer, alt efter hvilket loft du har. Til sidst påsættes en taghætte, for at sikre der ikke kommer regn ned i skorstenen.

Skorsten til udvendig montering

Tegningen ovenfor viser hvilke dele, der skal til for at bygge en udvendig skorsten. Det første du skal starte med er et uisoleret rør, som skal gå fra brændeovnen ud til T-stykket. Til det skal der bruges en murbøsning og to stk. vægrosetter.

Udenfor monteres et T-Stykke med renselem, så skorstensfejren nemt kan komme til. Derefter fortsættes skorstenen med isoleret skorstensektion. For at holde skorstenen på plads, skal der bruges en startkonsol med vægbæring. Vægforankringen holder skorstenen inde til væggen hele vejen op. Øverst påsættes en helt almindelig skorstenshætte.

Vi har sammensat et standard sæt, som passer til de fleste huse. Det er dog altid muligt at forhøre os omkring tilbud på specielle løsninger.

 

Ingen huse er ens, derfor kan der være dele, som skal tilkøbes for at få den bedste løsning. Vi rådgiver og vejleder gerne ganske gratis. Du skal blot sende os en mail med oplysninger om boligens mål, tagets type og hældning, samt eventuel måltegning, så vil vi vende tilbage til dig i løbet af 1 - 2 hverdage.


Krav til montering og opsætning af skorstene

Når skorstene skal monteres, er det nødvendigt at forholde sig til gældende lovgivning på området. Du kan finde en god artikel om krav og lovgivning her, og det vil desuden være en god ide at forhøre sig hos den lokale skorstensfejer om den ønskede løsning, da skorstensfejeren skal godkende løsningen efter opsætning.

  • Uanset taghældning, skal skorstenen rage mindst 1 meter op over overkanterne af ventilationsindtag, vinduer og døre på samtlige huse i en radius af 15 meter.
  • For taghældninger på op til og med 20 grader skal skorstenen udmunde mindst 40 cm over husets tagrygning eller være mindst 1 meter fra tagfladen, hvorpå skorstenen er placeret.
  • For taghældninger på over 20 grader, skal skorstenen udmunde mindst 40 cm over tagrygningen eller have en horisontal afstand til tagfladen på mindst 2,3 meter.
  • Læs mere om kravene til nye og renoverede skorsten her.
skorsten - krav til installation
skorsten - alt du skal vide

Gå til Alle skorsten


Kontakt os

Ønsker du et tilbud på en samlet skorsten til din brændeovn eller pejs i de rette mål til din bolig? Kontakt os gerne med information om dine behov, så vender vi tilbage til dig, så vi sammen kan finde den rette løsning til din bolig. Send os en mail eller udfyld kontaktformularen herunder.

Kontakt Os


Når du udfylder kontaktformularen, afleverer du dine indtastede oplysninger i vores varetægt. Vi lover at passe godt på dem. Læs vores betingelser her.