Optænding og fyring i brændeovn

Hvorfor er det så vigtigt at fyre med tørt og godt træ? - fordi det sikrer en miljømæssigt og økonomisk korrekt fyring

I videoen herunder fortæller Christoffer om den bedste måde at fyre i brændeovn og pejs, og under videoen kan du læse vores gode råd til optimal fyring i brændeovn: Den bedste opbevaring af brænde, korrekt optænding i brændeovn og hvorfor det er en fordel altid at fyre med tørt træ. Fyrer du korrekt i din brændeovn og pejs, vil du tilgodese både din økonomi og miljøet. Læs også Miljøstyrelsen 10 gode råd til korrekt fyring i din brændeovn eller pejs nederst her på siden.


Sådan tænder du op i din brændeovn

 

I videoen ovenfor viser Christoffer, hvordan du tænder korrekt op i din brændeovn eller pejs. De vigtigste punkter fra videoen kan læses herunder:

  • Tænd fra toppen og lad flammerne arbejde sig ned - det reducerer partikeludslippet markant
  • Brug kun rent og tørt træ, med en fugtighed på under 18% (fugtighedsniveauet kan måles med en fugtighedsmåler)
  • Sørg for rigeligt luft til forbrændingen, især i starten, for at minimere partikeludledningen
  • Er du i tvivl - tjek røgens farve, når den stiger op fra skorstenen - røgen skal være næsten usynlig/hvid

Optænding og fyring i brændeovn

1. Godt, tørt træ

Det vigtigste for at få en god forbrænding er at dit brænde har en fugtighed på under 18%. Vi anbefaler omkring 15%. Helst ikke meget under, da træet så vil forbrænde for hurtigt, og du vil få en mindre effekt ud af det. 

Det er ikke ligegyldigt hvilket træ du vælger som brænde. Fx er effekten 22% højere hvis du vælger avnbøg i stedet for birketræ. Nogle træsorter vejer væsentlig mere end andre. Kig derfor altid på kg-prisen og ikke m3 prisen.

Køber du ovntøret træ, skal det opbevares på samme måde, som nyfældet træ, hvor der konstant kommer frisk luft til. Det anbefales at tage træet ind 2-3 dage før det puttes i ovnen. Det vil betyde fugtigheden falder de sidste %.

 optænding i brændeovn og pejs


 opbevaring af træ til i brændeovn og pejs

2. Opbevaring ude og inde

Nyfældet træ har en fugtighed på hele 60-70%, derfor er det vigtigt, at det ligger ude, helst i et åbent bur eller en brændestabel, som ikke er lukket til. Gennemstrømning af luft er vigtigt, at for sikre træet ikke rådner.

Myte: ”Træ tørrer hurtigere under halvtag.” Træ tørrer faktisk lige så hurtigt uden. Vi anbefaler du sætter brændet på paller, så der også kan komme luft nedenunder. Sæt aldrig brændestablen direkte op ad husmuren, men hav nogle cm afstand, så luften kan strømme bagved. På den måde undgår du, at træet holder på fugten og rådner.

Der er mange muligheder for opbevaring af træet. Se nogle af vores brændekurve og brændeopbevaring her.


3. Hvordan fyrer jeg korrekt?

Den korte forklaring er, at du skal gøre helt modsat af, når du har lavet bål i naturen. Bålet skal nemlig tændes i toppen. Brug 2 - 4 store stykker i bunden af brændeovnen og ca. 6 små optændingspinde i toppen og derefter 2 - 4 optændingsblokke. Dermed får du den reneste og mest effektive optænding. Se videoen øverst her på siden for at se vores anbefalede fremgangsmetode.

I optændingsfasen er det vigtigt, at brændeovnen får mest muligt luft. I dag behøver du på nyere brændeovne ikke have lågen åben, men det kan være en idé, hvis brændeovnen har svært ved at få luft nok.

Tjek om du fyrer korrekt

Er du i tvivl om din optænding er i orden, kan du gå udenfor og se om røgen fra skorstenen er gennemsigtig/hvid. Er den mørk/sort, vil det ofte være pga. en af disse årsager: Brændeovnen ikke fået luft nok under optændingen, træet var ikke tørt nok, skorstenen giver ikke det rette træk (læs om røgsugere her).

 optænding i brændeovn og pejs


Miljøstyrelsens 10 råd til at fyre fornuftigt

1. Godt brænde
Brug ikke affaldstræ med imprægnering eller rester af maling i brændeovnen. Undgå gamle reklamer, aviser eller skrald. Se vores guide til valg af brænde her.

2. Tørt brænde
Vådt træ brænder dårligere og frigiver flere kemiske stoffer. Hvis brændet ikke er ovntørret, skal det lagres, indtil det er tørt.

3. Mindre brændestykker
Ved optænding skal du bruge tynde pinde. Når ilden brænder, kan man bruge de større kævler, men undgå at putte for mange stykker ad gangen i ovnen.

4. Kvalitetsovn, f.eks. med svanemærke
Skifter du din gamle brændeovn ud med en ny model, kan du forvente en bedre varmeydelse takket være fremskridt i teknologi og design. Man kan i dag få svanemærkede brændeovne, som garanterer for kvalitet og sikkerhed,

5. Høj temperatur i brændeovnen
For lav temperatur giver en dårlig forbrænding. Jo hurtigere du får temperaturen op, des hurtigere får du en ren forbrænding og et minimum af sundhedsskadelige partikler ud med røgen.

6. Ilt i de rette mængder
For lidt luft giver en dårlig forbrænding og mange skadelige partikler i røgen. Skru op for luften, når du tænder op, og skru først ned, når flammerne bliver blålige.

7. Ren ovn
Glemmer du at tømme askeskuffen og feje aske ud af brændkammeret, forhindrer du lufttilførslen.

8. Høj skorsten
Hvis skorstenen er for lav, suger den mindre luft, og der kommer ikke nok ilt til brændet. Der kan også være såkaldt dårligt skorstenstræk af andre grunde, for eksempel hvis der sidder meget sod på indersiden af skorstenen. Har du svært ved at tænde op, så spørg din skorstensfejer til råds eller se udvalget af røgsugere, som kan hjælpe til et bedre træk i skorsten.

9. God foring i skorstenen
Hvis røgen bliver afkølet inde i skorstenen, vil en større del af røgen sætte sig som sod. Derfor kan det være en god investering at få skorstenen foret.

10. Usynlig røg fra skorstenen
Røgen skal være næsten usynlig, når den kommer op ad skorstenen. Er den mørk i farven, er det tegn på dårlig forbrænding inde i ovnen.

 

Tilbage til Pejsebibliotek