Optænding og fyring i brændeovn

Hvorfor er det så vigtigt at fyre med tørt og godt træ?

I videoen herunder fortæller Christoffer om den bedste måde at fyre i brændeovn og pejs, og under videoen kan du læse vores tre gode råd til optimal fyring i brændeovn: Den bedste opbevaring af brænde, korrekt optænding i brændeovn og hvorfor det er en fordel altid at fyre med tørt træ. Fyrer du korrekt i din brændeovn og pejs, vil du tilgodese både din konomi og miljøet.


Sådan tænder du op i din brændeovn


Optænding og fyring i brændeovn

1. Godt, tørt træ

Det vigtigste for at få en god forbrænding er at dit brænde har en fugtighed på under 20 %. Vi anbefaler omkring 15 %. Helst ikke meget under, da træet så vil forbrænde for hurtigt, og du vil få en mindre effekt ud af det. 

Det er ikke ligegyldigt hvilket træ du vælger som brænde. Fx er effekten 22 % højere hvis du vælger avnbøg i stedet for birketræ. Nogle træsorter vejer væsentlig mere end andre. Kig derfor altid på kg-prisen og ikke m3 prisen.

Køber du ovntøret træ, skal det opbevares på samme måde, som nyfældet træ, hvor der konstant kommer frisk luft til. Det anbefales at tage træet ind 2-3 dage før det puttes i ovnen. Det vil betyde fugtigheden falder de sidste %.

 optænding i brændeovn og pejs


 opbevaring af træ til i brændeovn og pejs

2. Opbevaring ude og inde

Nyfældet træ har en fugtighed på hele 60-70 %, derfor er det vigtigt, at det ligger ude, helst i et åbent bur eller en brændestabel, som ikke er lukket til. Gennemstrømning af luft er vigtigt, at for sikre træet ikke rådner.

Myte: ”Træ tørrer hurtigere under halvtag.” Træ tørrer faktisk lige så hurtigt uden. Vi anbefaler du sætter brændet på paller, så der også kan komme luft nedenunder. Sæt aldrig brændestablen direkte op ad husmuren, men hav nogle cm afstand, så luften kan strømme bagved. På den måde undgår du, at træet holder på fugten og rådner.

Der er mange muligheder for opbevaring af træet. Se nogle af vores løsninger i fanen tilbehør - her har vi både brændekurve og brændeopbevaring.


3. Hvordan fyrer jeg korrekt?

Den korte forklaring er, at du skal gøre helt modsat af, når du har lavet bål i naturen. Bålet skal nemlig tændes i toppen. Brug 2 - 4 store stykker i bunden af brændeovnen og ca. 6 små optændingspinde i toppen og derefter 2 - 4 optændingsblokke. Dermed får du den reneste og mest effektive optænding. Se videoen øverst her på siden for at se vores anbefalede fremgangsmetode.

I optændingsfasen er det vigtigt, at brændeovnen får mest muligt luft. I dag behøver du på nyere brændeovne ikke have lågen åben, men det kan være en idé, hvis brændeovnen har svært ved at få luft nok.

Tjek om du fyrer korrekt

Er du i tvivl om din optænding er i orden, kan du gå udenfor og se om røgen i skorstenen er hvid. Er den ikke det, kan der være to årsager; Enten har brændeovnen ikke fået luft nok under optændingen, eller træet, du bruger til fyringen, er ikke tørt nok.

 optænding i brændeovn og pejs


Tilbage til Pejsebibliotek