Hvorfor vælge en pilleovn?

En pilleovn er et oplagt valg, hvis du ønsker en stabil og brugervenlig varmekilde i dit hjem med mulighed for automatisk styring. Når du skal finde den rette varmekilde til din bolig, er der flere ting at overveje, og herunder kan du læse mere om, hvordan pilleovne virker og benyttes, fordelene ved pilleovne, og vedligeholdelse og drift i dagligdagen. I dag findes pilleovne i et hav af flotte designs og størrelser, så der kan findes et udtryk og en kapacitet som passer til ethvert hjem.

Du skal vælge en pilleovn hvis du ønsker:

  • En god og effektiv opvarmning af boligen
  • Fleksibel og nem optænding
  • Økonomisk og jævn fyring
  • Hygge uden snavs og rengøring
  • Automatisk og app-styret fyring

Hvad er en pilleovn?

En pilleovn er en type pejs, der benytter små træpiller som brændsel.

Pilleovnen kan styres elektronisk, og det er muligt at påfylde træpiller nok i ovnens magasin, så pilleovnen kan fyre automatisk i mange timer ad gangen. Dette gør pilleovne oplagte som primære og sekundære varmekilder, da pilleovnen kan indstilles til at tænde på bestemte tidspunkter på dagen, eller automatisk tænde, når rumtemperaturen når en bestemt grad. Pilleovnen har en lille indbygget sneglemotor, som tilfører den rette mængde træpiller til fyringen, så den ønskede temperatur hurtigt opnås og fastholdes i løbet af fyringen. Dette sikrer, at pilleovnen løbende fyrer korrekt og økonomisk, uden at skabe for store temperaturudsving.

I gamle dage var pilleovne sjældent en del af indretningen, og de blev derfor ofte gemt væk i bryggerset eller baggangen, da de ikke var designet til at være en del af boligindretningen. Dette er anderledes i dag, hvor pilleovne fås i forskellige flotte designs, og både til indbygning og som fritstående modeller. På den måde, kan flammernes spil skabe hygge og varme, på næsten samme vis, som man kender det fra traditionelle brændeovne og pejse. Med en rigtig god varmeudnyttelse og de flotte designmuligheder er pilleovne derfor især i de seneste år blevet et rigtig spændende alternativ til klassiske brændeovne og pejse.

 

Se hele udvalget af pilleovne her


Fordele ved pilleovne: automatisk og brugervenlig temperaturstyring

Pilleovne er specielt er de seneste år igen blevet utrolig populære både i hjemmet og i sommerhuse. Pilleovne giver nemlig en fantastisk varme og fordeler ofte varmen med konvektionsblæsere, som er placeret i pejsen. Fordelen ved en pilleovn er, at du med de fleste modeller, har mulighed for at tænde for pejsen nemt og hurtigt, og kan forudindstille starttidspunkter, hvis du ønsker. Ved flere modeller er der forskellige funktioner, som giver en fantastiske brugervenlighed:

Optænding på et bestemt tidspunkt
Indstil pejsen på din telefon, så den tænder på bestemte tidspunkter på dagen. Det kan f.eks. være at pejsen skal tænde kl. 05.00 om morgenen, så der er lunt i dit hjem, når du vågner om morgenen. Eller måske i familiens sommerhus, hvor du via din app beder pilleovnen tænde dagen før familien ankommer med bilen pakket og klar til weekenden.

Optænding ved temperatur med termostat
Ved denne funktion, kan du bede pilleovnen om at holde en konstant rumtemperatur/temperaturniveau. Du kan eksempelvis fortælle pejsen, at den altid skal holde en grundtemperatur på 20 grader i rummet. På den måde, vil pejsen selv tænde, når temperaturen kommer under den indstillede rumtemperatur. Dette sikrer en god varmeudnyttelse uden store udsving i temperaturen.


Hvordan starter en pilleovn?

En pilleovn starter ved, at pilleovnens gløderør antænder en lille mængde træpiller, som ligger klar i brændskålen. Fordi gløderøret kan styres elektronisk, er det muligt at tilpasse opstarten til dit behov. Som nævnt i afsnittet ovenfor, kan du altså med en pilleovn vælge både optænding på bestemte tidspunkter eller du kan vælge optænding afhængig af temperatur. Det er naturligvis også muligt at tænde og slukke pilleovnen manuelt efter ønske. Dette kan gøres enten på selve pejsen ved et tryk, eller via app på din tablet eller smartphone. De fleste modeller har mulighed for at styre temperaturniveauet efter en fast temperaturindstilling, der indstilles manuelt, eller via rumtemperatur, hvis der er tilkoblet termostat. Vær opmærksom på, at hvis du vælger styring via rumtemperatur, kan der være noget udsving, alt efter rumstørrelse, højde til loft samt placering af pilleovnen og termostaten. Det er derfor altid med en +/- margin på et par grader, men denne metode sikrer oftest en mere stabil rumtemperatur end hvis du arbejder med manuel indstilling. 


Installation af en pilleovn – Hvem må montere

Når du skal installere pilleovne er det i princippet på samme måde, som installation af en brændeovn, som kræver en skorsten/pelletsrør. Har du en gammel brændeovn eller pilleovn i boligen allerede, vil det være nødvendigt at få gennemgået den eksisterende skorsten, for at sikre, at den er effektiv og i god stand til en moderne pilleovn. I nogle tilfælde vil den eksisterende skorsten være tilstrækkelig, og andre gange, kan der være behov for isolering/stålforing, for at sikre et optimalt træk i skorstenen.

Det er vigtigt at man overholder afstandskrav til brændbart materiale for pelletsrør på 37,5 cm. Pilleovne må monteres af alle, også dig selv, men det kræver derefter en godkendelse af din lokale skorstensfejer. Det er en rigtig god idé at rådføre sig med skorstensfejeren, inden man påbegynder installation af skorsten, for at sikre sig at den efterfølgende kan godkendes. Vi anbefaler hos Pejseringen at du bestiller en montør til opgaven, hvis du er usikker på, hvordan pilleovnen skal monteres. 


Hvad skal man være opmærksom på, når man bruger sin pilleovn?

Brug den rette brændsel i din pilleovn:

Når du køber brændsel til din pilleovn, gælder det for træpiller, som for så meget andet: God kvalitet sikrer en bedre fyring, og du beskytter din pilleovn mod skader, som kan opstå, hvis du benytter forkert brændsel. Køber du billige træpiller, kan du risikere at der er iblandet restprodukter som eks. solsikkefrø og imprægneret træ, og der kan ske at være småsten eller skruer i blandingerne. Fedtet fra solsikkefrøene vil tilstoppe sneglemotoren, som vil kræve megen rengøring og det kan på sigt beskadige din pilleovn, mens imprægneret træ er skadeligt at fyre med for miljøet. Er der småsten eller skruer i træpillerne, kan dette skade sneglemotoren. Vær desuden opmærksom på størrelsen af træpillerne, da de forskellige pilleovne, kan have forskellige krav til størrelsen - dette kan du læse mere om på den pågældende model og i medfølgende manual til produktet.

Pilleovnens daglige drift:

Pilleovnens automatiske fyring benytter en mekanisk funktion, hvor en lille sneglemotor ved brændkammeret sørger for at der løbende tilføres træpiller til fyringen. Det betyder, at der på nogle modeller konstant kører piller ind til forbrændingen og på andre kun en gang i mellem. Den lille sneglemotor giver en mindre lyd, som man skal være opmærksom på, at man ikke får ved eksempelvis brændeovne, gaspejse eller biopejse. I og med, at der også ligger konvektionsblæsere i pejsene, giver dette også en susende lyd. Lydniveauet er ikke altid opgivet på pejsen, men ligger typisk omkring 36 dB, hvilket svarer til et almindeligt køleskab, som oftest ligger på 35-36 dB.


Vedligehold af din pilleovn

Behovet for løbende rengøring og vedligehold af din pilleovn vil afhænge af, hvor ofte du benytter den. I modsætning til almindelige brændeovne, er der ikke megen behov for rengøring omkring selve pilleovnen, da der ikke skabes aske og støv på samme vis, som i en brændeovn. Ved en pilleovn, vil det derfor i højere grad handle om at holde de indre dele rene - herunder pilleovnens sneglemotor, hvorfor det er en god ide løbende at fjerne savsmuld og støv nederst i pillemagasinet, så det ikke når ind til sneglemotoren. På den måde har sneglemotoren et renere arbejdsområde, og vil have en længere holdbarhed. Pilleovnens konvektionsmotor sørger for at fordele varmen fra fyringen godt ud i rummet, og her vil det også være vigtigt at sikre, denne har optimale arbejdsvilkår uden støv - følg derfor altid vejledningen for vedligehold for din valgte pilleovn for at sikre en lang levetid.

Reservedele til pilleovne:

Når du køber en pilleovn af høj kvalitet, er det muligt at købe reservedele, så du løbende kan sikre en optimal forbrænding. Langt de fleste pilleovne har en meget lang levetid, da du løbende kan udskifte de forskellige sliddele i ovnen. Kan pilleovnen pludselig ikke tænde efter en årrække, kunne det eksempel tyde på, at der skal købes et nyt gløderør. Virker konvektionsmotoren ikke så effektivt, som den plejer, skal den renses, eller måske udskiftes. Har sneglemotoren fået en skade pga. fremmedlegemer i træpillebladingen, kan motoren, eller dele af motoren, udskiftes, så pilleovnen igen fungerer som ny.


Hvor mange piller bruger en pilleovn?

En pilleovn har typisk en kapacitet på mellem 15 og 25 kg i træpillemagasinet. Det anslås at pilleovne alt efter størrelse og niveau bruger 0,6 – 2 kg. træpiller i timen. Des hårdere man fyrer, des flere piller bruger pejsen og jo mere varme får man.  

Udregning 2023 priseksempel:

Standard medium størrelse pilleovn med en varmekapacitet / driftsområde på 2,9 - 10 kW

Én palle med piller 825 kg = 3.000 kr. 
Pilleforbrug ved laveste forbrænding: Ca. 2,5 kr. i timen
Pilleforbrug ved højeste forbrænding: Ca. 7 kr. i timen


Hybridpejs - pilleovn og brændeovn i én

Et super fint alternativ og kompromis mellem enten brændeovn og pilleovn: En smart hybridovn, som forener det bedste fra begge verdener. Aduro har skabt en populær serie af denne smarte type ovne, du kan finde udvalget af Aduros hybridovne her. Hvis du ønsker den klassiske hygge fra en brændeovn, men fleksibiliteten og brugervenligheden i en pilleovn, vil en hybridpejs formentlig være noget for dig. Forskellen på pilleovne og hybridpejse er, at hybridpejsene kan bruges med både træpiller og træ. Du har derfor mulighed for at skifte mellem disse to løsninger, afhængigt af om du vil have en konstant opvarmning af boligen (træpiller), eller ønsker den klassiske pejsehygge (træ) - og her har du desuden mulighed for at indtænke priser på de forskellige brændselstyper, som i denne tid, også er en faktor, der er værd at indtænke.