Biopejs eller Brændeovn?

Det er et spørgsmål, som vi ofte får, da det kan være svært at gennemskue de direkte fordele og ulemper. Når du tager valget mellem brændeovn/pejs og biopejs er de to af de vigtigste ting at tage stilling til følgende; Skal du bruge pejsen som primær opvarmning af boligen, og hvordan er mulighederne for montering med skorsten. 

Installation af biopejs eller pejs

Når det kommer til installationen, er der stor forskel på en biopejs og en brændeovn. Biopejsen kræver ingen skorsten og er derfor væsentlig billigere og nemmere at montere end en brændeovn i forhold til installationen. Det kræver heller ingen godkendelse af en skorstensfejer at installere en biopejs.

Varmebehovet i boligen

Der kan være stor forskel på, hvor meget varme biopejse og brændeovne afgiver. De små biopejse, giver ikke den store varme og skal derfor ikke ses som en decideret varmekilde, men mere som hygge i stuen. Når det så er sagt, så kan en lille bord-biopejs sagtens opvarme mindre rum på omkring 10-20 m2. De store biopejse giver derimod god varme og nogle gange helt op til 6-7 kW, hvilket svarer til en lille/mellemstor brændeovn. Her skal man dog indtænke, at prisen for fyring med bioethanol er højere end fyring med brænde. At benytte en biopejs frem for en brændeovn til primær opvarmning af boligen vil altså være en dyrere drift-løsning.

Økonomi

Det koster væsentlig mere at fyre med bioethanol end med almindelig brænde. En liter bioethanol koster ca. 30-35 kr. literen. Ligesom det er vigtigt at fyre med godt tørt træ i din brændeovn, er det også vigtigt kun at fyre med over 95 % bioethanol i din biopejs. Ønsker du en hyggelig pejs med åben ild uden at opvarme hele boligen, er en biopejs oplagt, men søger du en primær varmekilde, vil en brændeovn/pejs være billigere i drift.

Dårligt indeklima

I gamle dage var brændeovne utætte eller med dårligt aftræk, hvilket skabte røg i stuerne. I dag er brændeovnene tætte og væsentlig mere effektive. Bruger du tørt træ og fyrer du korrekt, brænder brændeovnen også mere rent. Biopejse har tidligere haft ry for at skabe dårligt indeklima, da dårlige modeller og dårlig bioethanol blev benyttet. Men vælger du en kvalitets biopejs, samt bioethanol af høj kvalitet, hvor ethanol-procenten er over 95 %, sikrer du en god forbrænding, og vil ikke opleve lugtgener, røg eller tilsodede vægge.

Vedligehold og rengøring

En biopejs er fantastisk nem at vedligeholde og rengøre. Her skal ikke fjernes aske, da bioethanolen brænder rent, og overflade samt eventuelle glasfronter kan nemt aftørres. Ved en brændeovn vil der være behov for mere rengøring og vedligehold, og askeskuffen skal tømmes løbende. Men i de moderne modeller, er dette dog lavet meget brugervenligt.

Konklusion

Går du efter en primær varmekilde, er det klart at foretrække en brændeovn, hvor en biopejs kan være en fordel, hvis du ikke ønsker så meget varme, men derimod bare gerne vil have hygge og flotte flammer. Har du eksempelvis et mindre sommerhus, kan du godt vælge en biopejs, da den er hurtig at fyre op i og sagtens kan give varme nok til at opvarme mindre/mellemstore rum. Mange biopejse er også flytbare og du kan, inden optænding, derfor vælge hvor i huset du har brug for her-og-nu varme. Samtidig er mange af de flytbare biopejse også populære at tage med udenfor, som et alternativ til en terrassevarmer.

Hjælp til den rigtige løsning

Vi rådgiver gerne og vejleder dig i den rigtige løsning med en biopejs eller en brændeovn. Du skal blot fortælle lidt om dit behov og huset/rummets størrelse, så vejleder vi gerne.

Kontakt os i dag og få vejledning eller et godt tilbud med det samme.